• Reklám 1
  • Reklám 2
  • Reklám 3

Uticaj parfema na čoveka

Da li ste se možda nekada zapitali kako čovek može da oseća široku paletu boja, koja ga okružuje?

U nosu čoveka postoji oko 10 miliona ćelija koji služe za registrovanje mirisa i koji odmah prosleđuju te informacije prema mozgu .Kako se putem mirisa direktno utiče na mozak, slobodno se može reći da mirisi igraju veoma važnu ulogu u čovekovom životu.
Jedan dobro odabrani parfem može imati jako pozitivan uticaj ne samo na samog čoveka nego i na njegovu okolinu.
Kako su ljudi različiti, tako i svaka osoba ima drugačije zahteve, što se parfema tiče. Neko voli lagane, sveže mirise, dok drugi preferiraju teške, začinjene i oštre mirise.

Kako se miris jednog istog parfema drugačije ispoljava na dve različite osobe, odabir pravog parfema nije nimalo lak zadatak. Parfem se nikad ne sme birati na osnovu trenutačnih modnih hirova. Kupiti parfem samo zato što nam se sviđa njegov brand, ambalaža ili zato što nosi ime neke poznate holivudske zvezde, je potpuno pogrešno
Birati parfem, koji savršeno odgovara našoj ličnosti je veoma teško.
Sa jedne strane zbog toga što svaki parfem miriše drugačije na svakoj osobi, pa parfem našprican na test tračicu u prodavnici ne može dati relevantan odraz toga, kako će se dati miris zaista ispoljavati kada se našprica na kožu.
Sa druge strane kada se odlučimo za kupovinu parfema, ne vredi odjednom isprobavati više od 4-5 vrsta parfema odjednom, jer naše čulo neće biti sposobno da razlikuje više od ovoga.

Zašto isti parfem miriše drugačije na dve iste osobe?

Ovo možda deluje pomalo čudno, ali u stvari ima veoma jednostavno hemijsko objašnjenje: kada se miris nanese na kožu, jednostavno se pomeša sa mirisom tela osobe.
Da bi se proverila da li neka mirisna komponenta ima iritirajuće dejstvo na našu kožu, potrebno ga je naneti na ručni zglob, jer je koža na ovom mestu najtanja i najosetljivija.
Dakle, nije dovoljno samo pomirisati test tračicu ili bočicu sa parfemom nego je potrebno naneti ga na kožu, kako bi se osetio njegov pravi miris ili neko drugo sporedno dejstvo.
Kada osoba tačno zna koji miris mu najviše prija, mnogo će lakše moći da odabere neki od jakih, oštrih ili blagih, osvežavajućih mirisa.
Parfem se takođe ne može birati brzo, za samo nekoliko minuta. To je dugotrajan proces, koji neretko obuhvata i nekoliko dana ili nedelja.