• Reklám 1
  • Reklám 2
  • Reklám 3

Parfemi i aromaterapija

Svojstvo parfema i njegovo snažno delovanje na ljude se veoma često primenjuje u oblasti aromaterapije. Korišćenje parfema u cilju lečenja je poznato još od davnina i može imati razne efekte.
Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji su nusproizvodi koji nastaju tokom metabolizma biljaka. Oni se mogu dobiti iz latica, lišća, korena, drvenih delova, kore drveta, iz plodova, semenki itd. Eterična ulja, dobivena iz različitih delova jedne iste biljke mogu da imaju razna fizička i hemijska dejstva. Gde god da ih prave, karakteriše ih jedinstven hemijski sastav. Veoma su nepostojana, što znači da u kontaktu sa vazduhom jako brzo ispare. Takođe su i veoma kompleksna, organska jedinjenja. Fascinantno je to što mogu da deluju na celo telo: na fiziologiju, na ponašanje, na raspoloženje a i na duh.
Eterična ulja, koja ispoljavaju ovakva dejstva rade na bazi sinergije, što znači da imaju bolje dejstvo ako se koristi kombinacija više ulja zajedno. Dakle ako imamo jake bolove, najbolje je da pomešamo 3 ulja različite vrste, koji imaju slično dejstvo i tako zajedno deluju na smanjenje bola.

Kako se koriste ova eterična ulja?

Eterična ulja su jako jake supstance, koje su veoma koncentrovane, pa se zbog toga strogo mora voditi računa o tome da se ne predoziraju.

Ova ulja mogu da dospeju u organizam kroz kožu putem masaže, kroz pluća putem inhalacije ili putem organa za varenje.
Ovaj poslednji način se ne preporučuje bez kontrole aromaterapeuta.
Nakon dospevanja u organizam, ulja se apsorbuju u krvotok i ispoljavaju svoja lekovita dejstva bilo da se radi o lečenju bolova, grčeva ili se čak želi postići opuštanje organizma. Poboljšanje se može primetiti nakon veoma kratkog vremena.

Čovek veoma intenzivno reaguje na mirise, ali se na ovu pojavu obraća malo pažnje.
Svako eterično ulje ima svoje jedinstveno delovanje: dok jedni deluju tako što aktiviraju organizam, drugi mogu da imaju umirujuće dejstvo. Treća grupa ovih ulja može da ima osvežavajuće dejstvo, a četvrta da deluje pozitivno na zdravlje.
Ulja ispoljavaju svoje dejstvo delujući na limbički sistem kroz čulo mirisa.
Potrebno je takođe naglasiti važnost delovanja mirisa na autonomni nervni sistem i na hormonski sistem (hormoni deluju na otkucaje srca, na nastanak besa, straha, stresa i pamćenja).

Sa upotrebom aromaterapije u toku trudnoće trebamo biti veoma obazrivi i najbolje je ako zatražimo mišljenje stručnjaka. Prema nekim istraživanjima mirisi poput eukaliptusa, đumbira i cimeta su izuzetno kontraindikovani tokom trudnoće. Takođe su kontraindikovani i oni mirisi koji povećavaju pritisak poput: ruzmarina i majčine dušice, a u slučaju malog krvnog pritiska pogodno je izbegavati mirise lavande, majorana i ilan-ilang-a.

Korišćenje aromaterapije kod deteta isključivo treba sprovoditi u lekovite svrhe. Mirisi poput mirisa  kamilice, lavande, mandarina, meda i vanile deluju povoljno na decu, a upotreba mirisa kima, anisa, i korijandera mogu da budu od velike pomoći kod problema sa varenjem.

Potrebno je takođe napomenuti da postoji veliki broj eteričnih ulja, koji ne bi smeli da se koriste u blizini deteta u koncentrovanom obliku, ali u razblaženom obliku imaju jako pozitivno dejstvo na bebe. Kada su u pitanju bebe, najbolje je koristiti 100% prirodna mirisna ulja.
Sama činjenica da se mirisi mogu upotrebljavati i kod beba i kod trudnica, govori puno.

Mirisi čine sastavni deo čovekovog života od davnina. Mirisi leče, utiču na raspoloženje, podižu samopouzdanje. Oni govore umesto čoveka, opisuju ličnost i reflektuju informacije prema spoljašnjem svetu. Mirisi su poput jednog detalja garderobe, koji oblače čoveka i čine ga plemenitijim.