• Reklám 1
  • Reklám 2
  • Reklám 3

Mirisi oko nas

Mirisi su prisutni svuda: u kuhinji, u književnosti, ali i u filmskoj industriji.
Roman Perfume: The Story of a Murderer pisca Patrick Süskind-a doživeo je  veoma veliki uspeh kada je napravljen istoimeni film 2006. godine u režiji Toma Tykwera. Iako su mnogi mislili da se iz ovog romana ne može napraviti film, ovaj sjajni režiser je bio veoma uspešan u tome. Radnja filma se odigrava u Parizu u 18. veku. Glavni junak je jedan čudan mladić, Jean-Baptiste Grenouille, koji ima izuzetan talenat za registrovanje najprefinjenijih mirisa, ali boluje od jedne čudne bolesti. Iako može da oseti i razlikuje najraznovrsnije mirise, nažalost se oseća odbačenim, jer je upravo njegovo telo bez ikakvog mirisa. Mogućnost opažanja mirisa, koje samo on poseduje, prosto ga čini opsednutim i potpuno se posvećuje istraživanjima, koji obuhvataju pronalazak načina da se nekako sačuva savršeni miris odn. da se sačuva miris tela prelepih mladih devojaka.
Odakle potiče ova opsednutost?
Tokom jednog dana miris jedne mlade devojke ga toliko fascinira da počinje da je prati. Toliko postaje opčinjen sa njom da se jednom prilikom prikrada iza njenih leđa i počinje da miriše njenu kožu. Kada se devojka okrene i vidi Grenouille, prestravljena, počinje da vrišti. Međutim uplašio se i Grenouille, pa je slučajno ubija. Ovo je samo jedan od niza serije ubistava koje zatim slede. Do ovih nizova ubistava dolazi iz jedinog razloga: mirisi ubijenih žena jako brzo ispare. Grenouille ubrzo nakon prvog ubistva dobija posao kod jednog parfimera, gde se ističe svojim nesvakidašnji talentom. Na njegov zahtev njegov poslodavac mu otkriva sve tajne pravljenja parfema. Kako bi dalje usavršio svoje znanje odlazi u Grasse, gde je savladava jednu novu tehniku za konzerviranje mirisa i ubija ostalih 13 devojaka i konzervira njihove mirise. Svaki tečni ekstrakt dobijen od ovih devojaka čuva u posebnim malim bočicama.
Činovnici gradića Grasse su veoma iznenađeni činjenicom, što su tela tih devojaka pronađena bez odeće,i bez ijedne ogrebotine.
U trenutku kada Grenouille završi sa ekstraktom poslednjeg parfema, biva otkriven i osuđen na smrt. Kada čuvari dođu u njegovu ćeliju on iskoristivši svoje znanje koristi miris jednog specijalno napravljenog parfema kako bi pobegao iz zatvora. Sledeća scena je da se on pojavljuje na trgu u elegantnoj odeći ispred mase ljudi koji su se okupili za njegovo pogubljenje. On se popne na mesto gde bi trebalo da mu bude odrubljena glava, međutim kada dželat oseti njegov miris, on prosto postaje nesposoban da ga pogubi, a isti ovakav efekat izaziva i među okupljenim ljudima. Uticaj ovog parfema je toliko jak da masa polako počinje da se skida i da se upušta u strastveno vođenje ljubavi. Kasnije kada se otrezne od jakog dejstva parfema osećaju se veoma neprijatno i žele da zaborave ovu neugodnu situaciju i optužuju jednog nevinog čoveka za sve zločine, koje u stvari počinio Grenouille.
Za ovo vreme Grenouille ostavlja Grasse iza sebe i vraća se u Pariz. Kako vreme prolazi sve više postaje svestan toga, da čak ni sa parfemima ne može naterati ljude da ga vole niti da natera sebe da bude sposoban da voli. Film se završava veoma neobično. Glavni junak sipa ostatak parfema na sebe, privlači gomilu beskućnika oko sebe i nestaje zauvek u gomili stranaca, ostavljajući iza sebe samo odeću i bočicu od parfema.
Ovaj film govori o tome koliko se sa mirisima može uticati na ljude i preokrenuti ih u potpunosti.